Látnivalók a környéken

 1. Szenna, Patca, Kardosfa

  Szenna:
  Kaposvárt elhagyva (jobbról az Uránia Csillagvizsgáló) Kaposszerdahelyen keresztül jutunk a 8 km távolságra levő Szennába. Itt található hazánk első Európa Nostra-díjas falumúzeuma(1980), ahol a belső-somogyi és zselici faházas, talpas lakóházakon kívül a régi falusi életet is megismertetik a kiállított használati eszközök. A falumúzeum areformátus templom köré épült. Az 1785-ben épült népi barokk stílusú templom festett kazettás mennyezetével a környéken egyedülálló.
  Elérhetőség: 7477 Szenna, Rákóczi F. u. 2., www.szenna.hu,

  Patca:
  Szennától dél felé haladva hamarosan elérjük Somogy megye legkisebb önkormányzattal rendelkező települését. 2001-2003 között épült fel a Katica Tanya Aktív Pihenés Központ. Célja: visszacsalogatni az embereket a természetbe. A gyermekbarát Katica Tanyán 40 fajta háziállattal ismerkedhetnek meg, mintegy 50-féle program közül válogathatnak a látogatók. Szállás és étkezési lehetőség van. A Kalandpark az év 365 napján napkeltétől napnyugtáig tart nyitva.
  Elérhetőség: www.katicatanya.hu, www.kalandpark.hu

  Kardosfa:
  A Zselici Tájvédelmi Körzetben, Kaposvártól 20 km-re, a Zselickisfaludhoz tartozó Kardosfán ökoturisztikai és konferenciaközpont épült 2006-ban az egykori vadászház bővülésével. A háromcsillagos Hotel Kardosfa varázslatos környezetben, számos szolgáltatással, köztük wellness szolgáltatásokkal is várja a vendégeket. Egyik kedvelt kiindulópontja az ún. zselici csillagos égbolt túráknak.

  Információ:
  Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület

 2. Gölle, Igal Andocs

  Gölle:
  Kaposvárt a 61. számú főúton hagyjuk el Gölle (27 km) irányába.
  A község híres szülötte Fekete István író, aki itt töltötte a gyermekkorát. A Fekete István Emlékmúzeumban (1994) az író életútját ismerhetjük meg. A házban találjuk Rácz Valiénekes, színésznő emlékszobáit is. Fekete István a göllei temetőben nyugszik.
  Elérhetőség: 7272 Gölle, Hősök tere 1., www.falvak.hu/golle

  Igal:
  A környék egyik legkedveltebb üdülőhelye. 1947-ben bukkantak rá a 81 fokos alkáli-kloridos-hidrogénkarbonátos, jodidiont tartalmazó hévízre, mely fürdő-és ivókúrára egyaránt alkalmas.Termálfürdőt építettek a víz gazdag gyógyító hatása miatt.
  Elérhetőség: www.igal.hu

  Információ:
  Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület

  Andocs:
  Igaltól, észak felé érjük el Andocsot. A falu a XVII. századtól híres búcsújáró hely. Barokk stílusú templomát 1747-ben szentelték fel. Boldogságos Szűz szobrát azóta 2 – 2 hetente öltöztetik mindig más ruhába. A templommal egybeépített volt ferences rendház földszintjén található a Mária-ruhák múzeuma, melybe nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden részéből küldenek ruhákat.
  Elérhetőség: www.falvak.hu/andocs

 3. Várda, Somogyfajsz, Somogyvár, Somogyvámos

  Várda:
  Itt települt le Szász Endre a neves festőművész. A Szász Endre Múzeumot a polgármesteri hivatal egyik helyiségében rendezték be. A festmények mellett díszített porcelánok, szőnyegek, üvegtárgyak is láthatók.
  Elérhetőség: www.varda.hu

  Somogyfajsz:
  Osztopánnál kanyarodjunk Somogyfajsz irányába. A település Fajsz fejedelemről kapta a nevét, aki a X. században ezen a helyen alakította ki egyik központját. Régészeti kutatások alkalmával feltártak egy – a X. századból való – vasolvasztó műhelyt, amely fölött megnyílt azŐskohászati Múzeum és honfoglalás kori emlékhely.
  Elérhetőség: www.somogyfajsz.hu

  Somogyvár:
  Kaposvártól Fonyód felé érintjük Somogyvárt, ahol érdemes felkeresni a Somogyvári Történelmi Emlékhelyet. Valaha Koppány (Kupa) vezér szállásterülete volt, aki innen indult lázadó hadjáratra István király ellen. 1091-ben Szent László bencés apátságot alapított és hatalmas bazilikát építtetett itt. Keressük fel a Koppány-emlékművet és a Koppány-forrást is.
  Elérhetőség: 8698 Somogyvár, Kupavár, www.somogyvar.hu

  Somogyvámos:
  Somogyvártól letérhetünk az útról Somogyvámos irányába. Somogy megye egyik legjelentősebb középkori műemléke található itt, a Pusztatorony. 1993-ban a település elfogadta a Magyar Krisna-tudatú Hívők Közösségének letelepedési kérelmét. Azóta a 120 ha-s területen önellátó biofarm működik. Védikus templomának stílusa egyedülálló.
  Elérhetőség: Krisna-völgy, Indiai kulturális központ és Biofarm,
  8699 Somogyvámos, Fő u. 38., www.krisna-volgy.hu

 4. Kaposújlak, Kaposdada, Bárdudvarnok, Petesmalom, Hencse, Lad

  Kaposújlak:
  A Kaposvártól nyugati irányban mindössze 5 km-re fekvő Kaposújlak repülőterén több fajta szolgáltatás áll az érdeklődők rendelkezésére. Pl.: vitorlázó és motoros repülő képzés, sétarepülés, légitaxi, repülő kalandtúrák stb…
  Elérhetőség: www.aeroclub-kaposujlak.hu

  Kaposdada:
  Kaposmérőtől balra kanyarodva Kassai Lajos lovasíjász birtokához jutunk. Kassai Lajos a modern kori lovasíjászat létrehozója. Ő dolgozta ki az ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét.
  A völgy minden évben otthont ad a Nemzetközi lovasíjász versenyeknek. Tartanak itt rendhagyó történelemórákat iskolásoknak, szerveznek nyílt napokat és edzőtáborokat egész évben. A sok érdekesség mellett, látható itt egy muzeális értékű, 6,5 m átmérőjű 160 éves kazah jurta.
  Elérhetőség: www.kassai-lovasijaszat.hu

  Bárdudvarnok:
  16 db településrész tartozik ide. Bárdibükkön található a Goszthonyi-kastély, gyönyörű, védett parkjával. A volt Goszthony-kúria működik a nemzetközileg is elismertüvegművészeti alkotótelep.
  A Bárdudvarnokhoz tartozó egyik településen, Kaposszentbenedeken épült fel skandináv stílusban Szent Benedek-rendi monostor.
  A Petörke-völgye pazar kilátással tárul a szemünk elé Szenna irányából Bárdudvarnok felé, ahol a fürdőzök és a horgászok is kikapcsolódhatnak. A Bárdudvarnok külterületén fekvő Olajhegyen kipróbálhatjuk a quadozást, a paintballt, az agyagkorongozást, de íjászkodhatunk és bölényt is etethetünk. A Zsippó településrészen pedig madár- és élményparkba látogathatunk el.
  www.olajhegy.hu , www.pihenescentrum.hu , zsipposzepe.fw.hu
  Elérhetőség: www.bardudvarnok.hu

  Petesmalom:
  Mike és Lábod között terül el a petesmalmi tórendszer, amely természetes élőhelyet biztosít a vidék állatvilágának, főleg a vidráknak. A tórendszer mellett haladva, a megfigyelőpontokon, ha csendben vagyunk, a vidrákat, réti sast is megpillanthatjuk.
  Elérhetőség: Petesmalmi vidrapark, tel.: 30/336-8214, 30/474-2491, 85/337-053,www.labod.hu

  Hencse:
  Kadarkúttól dél felé utazva érjük el Hencsét. A faluban a volt Márffy-kúria, – ma 4*-os kastélyszállójával -, egy európai hírű üdülőközpontnak és golfpályának ad helyet. A park természetvédelmi terület, ahol az ország legnagyobb 400 éves tiszafája található.
  Elérhetőség: www.hencse.hu, www.europeanlakes.com,

  Lad:
  Tovább dél felé, Ladra érkezünk. Hoyos Miksa tengerészkapitány volt grófi kastélya a falu közepén található. A kastélyt 30 hektáros parkerdő veszi körül, ahol az őshonos növényfajokközött nem ritka a 300 évesnél is idősebb egyed sem.
  Elérhetőség: www.lad.hu

 5. Simonfa, Bőszénfa, Gálosfa, Almamellék, Ibafa

  Simonfa:
  A túrázók egyik fontos központja Somogy megyében a Kaposvártól 10 km-re fekvő, festői völgykatlanban elhelyezkedő Simonfa. A Meteor Természetbarát Turista Egyesületnek két kulcsos turistaháza is van a településen. Érdekes látnivaló a kecskefarm, ahol minden korosztály számára kínálnak programokat 1,5 – 2,5 órás időtartamban. (a sajtkészítés folyamatának bemutatása és megtanítása, állatsimogató, az állatok életének megismerése testközelből, bográcsozás, szalonnasütés, túravezetés)
  Elérhetőség: Kecskefarm, Simonfa, Ady E. u. 36., tel.: 20/263-9681 (Kovács Endre)
  Turistaházak: www.meteor-kaposvar.hu

  Bőszénfa:
  Kaposvárt elhagyva déli irányban Szigetvár felé indulunk. A Bőszénfa mellettiszarvasfarmon az 1980-as évek óta folyik a szarvasok zártkerti tenyésztése. Itt megfigyelhetjük a szarvasokat és a vaddisznókat is.
  Elérhetőség: www.boszenfa.hu

  Gálosfa:
  Kis kitérőt tehetünk Gálosfa felé, ahol a község főterét a Festetics család által a XVII. században épített késő barokk stílusú kastély uralja.
  Elérhetőség: www.galosfa.hu

  Almamellék:
  Térjünk vissza a 67-es útra, dél felé haladva. A községben erdei környezetben található a sasréti vadászkastély, amit kisvonattal is megközelíthetünk. A vadászház szomszédságában lenyűgöző látványt nyújt a 150-200 éves ősbükkös.
  Elérhetőség: www.almamellek.hu

  Ibafa:
  Almamellékről kanyarodhatunk Ibafára, ahol a híres Pipamúzeumot nézhetjük meg. Már 1800 óta gyűjtik a pipákat a faluban.
  Elérhetőségek: www.ibafa.hu

 6. Deseda-tó

  Deseda – tó:
  Hazánk egyik leghosszabb (8 km) mesterséges tava, ami nagyon hamar a kaposváriak kedvenc kirándulóhelye, horgászparadicsoma lett.
  Ha Kaposfüred irányába hagyjuk el a várost, mielőtt Somogyaszalóhoz érnénk, a Deseda előtt balra kanyarodunk egy földútra. Innen néhány perc múlva már meg is pillantjuk a fahidat, ami aDesedai Arborétumba vezet. Itt szinte minden hazai fafaj megtalálható.
  Ha Toponárra megyünk, akkor strandolásra is lehetőség nyílik.

  Információ:
  Kaposvár és a Zselic vidéke TDM Egyesület

 7. Kaposszentjakab

  Kaposszentjakab:
  Kaposvárt a Fő utcán keleti irányban hagyjuk el és kb. 5 km után megérkezünk a Várdombra aSzentjakabi Bencés Apátság Romkerthez. Ez a város legrégebben épített műemléke, 1061-ben alapították a bencés monostort. A Romkert hangulatos helyszínt biztosít nyaranta aSzentjakabi Nyári Esték népszerű rendezvénysorozatának (jún. végétől aug. közepéig).