Horgászat

Tisztelt Horgász Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. október 01-től – határozatlan ideig – minden kifogott halat
vissza kell engedni!

Halat elvinni szigorúan TILOS!

A korlátozás ideje alatt 1.500,- forintos “sportjeggyel” van lehetőség horgászni a tavon!

Megértésüket köszönjük!


Horgászrend

A Csokonyavisonta 1444/1. hrsz-n található, a THERMAL-FÜRDŐ KFT. tulajdonában lévő halastó, a 2013. évi CII. törvény – a halgazdálkodásról és a hal védelméről (továbbiakban: Hhvtv.) – 2 § 14. pontja értelmében haltermelési létesítmény.

A Hhvtv. 37. § (4) bekezdése szerint a haltermelési létesítményen a hal fogása és a halfogásra irányuló tevékenység (horgászat) állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel folytatható. 

A haltermelési létesítményben kifogott halat a fogási naplóban nem kell rögzíteni, ennek dokumentálása az üzemeltető által kiadott fogásösszesítő táblázatban történik, melyet a horgászat végén le kell adni a pénztárban! A bejegyzés csak maradandó tintával, hagyományos golyóstollal történhet.

Időbeli korlátozások

A hatályos fajlagos tilalmi idők betartása mellett minden nap engedélyezett a horgászat. A pénztárnál megvásárolt napi „horgászengedély” a Gyógy- és Strandfürdő aznapi nyitvatartási rendje szerint érvényes!

Mennyiségi- és méretkorlátozások

A hatályos halgazdálkodási jogszabályok betartása mellett a napi „horgászengedéllyel” rendelkező horgász a napi darabszám-korlátozás alá tartozó halfajból (ponty) 1 darabot (maximum 3,0 kg) és összesen 3,0 kg napi darabszám-korlátozással nem érintett kárászt foghat.

A kifogott és megtartani kívánt, darabszám-korlátozás alá tartozó halat (ponty) a kifogást követően, a horogtól való megszabadítás után azonnal, míg a darabszám-korlátozással nem érintett halakat (kárász) a horgászat befejeztével kell beírni a fogásösszesítő táblázatba.

A megtartott halat köteles a horgász szákban tartani a horgászat befejezéséig. A megtartani nem kívánt halat – kifogást követő fotózást kivéve – a horgász köteles haladéktalanul kíméletesen visszaengedni a vízbe! A megfogott és megtartani szánt halat másik fogott hallal kicserélni tilos!

Egyéb szabályok

Minden horgász számára kötelező felszerelési tárgy egy 15 kg-ig mérő digitális mérleg, legalább 1 méteres mérőszalag és egy szemetes zsák.

A horgász felel az általa elfoglalt horgászhelyért és felelőséggel tartozik az ott történt szabálytalanságokért is. A horgászat megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy van-e ott más személytől származó haltartó, esetleg bevetett készség. Ezek feltalálása esetén a hely elfoglalásakor értesíteni kell az üzemeltetőt vagy a rendőrhatóságot. Amennyiben ezt elmulasztja, az ellenőrzésre feljogosított személy úgy jár el, mintha az ott lévő tárgyak és a halak a horgász tulajdonát képezné.

A megtartott halat a horgászhely elhagyásakor életteleníteni kell!

A halállomány védelme érdekében merítőszák és horogszabadító használata kötelező, szájbilincs kizárólag csak ragadozó halfajok megtartására használható!

Felnőtt horgász legfeljebb kettő darab, egyenként legfeljebb kettő horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat. Ifjúsági horgász (15-18 év) egy darab, legfeljebb kettő horoggal felszerelt horgászkészséggel horgászhat. Gyermek horgász (15 év alatt) egy darab, egyágú horoggal szerelt úszós horgászkészséggel horgászhat!
A horgászhelyét elhagyó horgász köteles horgászkészségeit a vízből kivenni, azok őrzésével más személyt nem bízhat meg!

Horgászstég, horgászállás és foglalt hely nem létesíthető, valamint a szigetről horgászni tilos!

A halak takarmányozása és szoktató etetése tilos!

Minden horgász köteles a horgászhelyét tisztán tartani és a keletkezett szemetet elszállítani!

Gépjárművel a vízpartra lehajtani tilos!

A horgászrenden túl, a hatályos jogszabályok
(2013. évi CII. törvény , 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet) előírásai és részletes szabályozásai az iránymutatók!